South Park: walvisbescherming hypocriet

Whale Whores
De serie Whale Wars over de piraten van Sea Shepherd heeft ook de aandacht getrokken van de makers van South Park. Whale Whores, worden de activisten van Sea Shepherd genoemd in de gelijknamige aflevering. Geil voor aandacht van de media. En ja, dat is zo. Maar tegelijk zijn de mannen van Paul Watson wel de meest effectieve bestrijders van de illegale walvisvangst. En ze zijn niet alleen mediageil, maar ook nog eens oprecht in hun strijd. Vechten voor het goede doel met gevaar voor eigen leven. Ze gaan nog nét niet over lijken. Niet voor de camera tenminste.

Op aanraden van de whalewatchers van Nova Atlantis heb ik een aantal jaar geleden het boek Ocean Warrior over Sea Shepherd gelezen. Het is een soort dagboek opgeschreven in de tijd dat ze nog niet zo veel aandacht van de media kregen. Het is een bewuste stratiegie om zo hard en medogenloos mogelijk te zijn. Boten laten zinken en andere sabbotage. En filmen met gevaar voor eigen leven. Zelfs als ze worden beschoten door walvisvaarders draaien de camera’s door. Dat levert zendtijd op en media-aandacht is nodig om druk te zetten op bijvoorbeeld de Japanse overheid. Ze hebben de zendtijd ook nodig om zelf te overleven. Zonder aandacht voor Sea Shepherd was het onmogelijk om fondsen te werven. Het was op een houtje bijten in die tijd. Niet bepaald romantisch.

De aflevering van SouthPark stelt dat de strijd tegen walvisvangst hypocriet is. Als de mens geen walvisvlees eet dan worden er wel andere beesten afgeslacht voor consumptie. De aflevering eindigt met het wraaknemen van de Japanners op het westen. Alle kippen, koeien en andere beesten geschikt voor consumptie worden met banzai! en samurai zwaarden afgemaakt. Ja, daar heeft South Park natuurlijk wel een punt. Maar ik zou willen dat de strijd tegen de bioindustrie net zoveel effect zou hebben als de missie van Sea Shepherd. Liever wat meer daden dan woorden dus.

Paul Watson geeft op de website van Sea Shepherd commentaar op de parodie van Sout Park. En hij is natuurlijk blij met de media-aandacht. Goed voor de missie. Reactie van Paul Watson hier. Aflevering van South Park hier.

Reageer

Archief