Klikoterreur. De leugen over de klikochip

Op twitter was #klikoterreur heeel even trending, in Purmerend. De gemeente Purmerend gaat boetes gaan uitdelen aan mensen die hun kliko niet keurig recht in de speciaal daarvoor bedoelde parkeervakken plaatst.  Als de kliko’s niet mooi in een rijtje staan, dan faalt het volautomatische systeem om het huisvuil in te zamelen. Dan worden er ook geen kosten bespaard, en daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen. Dat bij dit nieuwe systeem van inzamelen handhaving onmisbaar is, móét vooraf bekend zijn geweest. Dat is er excact de reden van dat elke kliko is voorzien van een chip. Toekomstige handhavers kunnen dan gemakkelijk achterhalen bij welk huisnummer een foutgeparkeerde kliko hoort. Alleen heeft de gemeente Purmerend dat er niet bij verteld toen de nieuwe kliko’s werden afgeleverd.

Over de chip is de nodige ophef geweest onder de inwoners van Purmerend. Burgers waren nogal achterdochtig, maar pikten uiteindelijk de uitleg van de gemeente. “Het is voor de gemeente van belang om te weten hoeveel containers er uitgezet zijn. Ook kunnen we (elke keer) tellen hoeveel containers we legen. Hierdoor kunnen we beter inschatten hoeveel afval we ophalen en kunnen we dus efficiënter werken” Ze vergaten voor het gemak maar even de echte reden te vertellen: de chip is nodig om de noodzakelijke handhaving mogelijk te maken. Openbaarheid van bestuur my ass!

Maar Purmerenders hoeven niet bang te zijn volgens manager Henk Westerneng van de afdeling handhaving en toezicht van Purmerend. “Mensen die hun kliko echt duidelijk verkeerd aanbieden, krijgen eerst twee waarschuwingen met darbij uitleg hoe het wel hoort. Bovendien moet je iemand bijna op heterdaad kunnen betrappen om juridisch in je recht te staan.” Maar na de leugen over de chip gelooft natuurlijk niemand de gemeente meer.

Ik ben heel benieuwd wat de rechter er van vindt. Hoe bewijs je dat iemand zijn bak bewust fout heeft geparkeerd? Hoe weet de handhaver dat niet dat je boze buurman of het rotjochie onderweg naar school je kliko heeft scheefgetrapt? Het intitatief van shocklog GeenStijl om een vacature te stellen voor een klikoduwer ondersteun ik daarom van harte. Al iemand gevonden, gasten?

21 reacties op „Klikoterreur. De leugen over de klikochip“

 • gorris:

  Gefeliciteerd Purmerend, ik begrijp van Dirk zijn dat de gemeentelijke belasting omlaag gaat omdat het afval efficienter opgehaald kan worden met die chip?

  Ik ben jaloers!

 • [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Dennis Windt en Rolf Bruinsma, Dirk Olsthoorn. Dirk Olsthoorn heeft gezegd: [Blog] Klikoterreur. De leugen over de klikochip: Op twitter was #klikoterreur heeel even trending, in Purmerend. … http://bit.ly/cMbk5L [...]

 • Patrick:

  Hoi. Ik woon in een dorp. Daar loopt een vriendelijke meneer die alle kliko netjes naast elkaar zet. Heerlijk.
  Helaas kijkt hij wel regelmatig in de bakken. Zit er iets in wat er niet hoort, bijvoorbeeld verf, dan wordt hij netjes apart gezet en doet een briefje in de brieven bus met de melding waarom hij niet geleegd is. verf blik eruit halen en de volgende keer met een uitgepuilde klikobak weer aan de weg zetten. Nu maar hopen dat mijn laatste vuilniszak bij de buren in de kliko kan.

 • Wij hebben geen Kliko’s maar ondergronds vuilcontainers. Hier hoef je zelfs je gemeentepas niet voor te gebruiken wil je de zakken erin kunnen dumpen. Delft, wat is het toch een lekker stadje…..

 • drecul:

  Als je weet waar die chip in die kliko zich bevindt kun je er met een hamer op slaan en dan doet ie het niet meer. Kunnen ze hem nooit meer uitlezen. En ze gaan natuurlijk echt niet al die kliko’s van een nieuwe chip voorzien, keer op keer op keer.

  Je kunt hem ook 5 minuutjes in de magnetron gooien, maar dan heb je wel een hele grote magnetron nodig.

  Ik zelf heb geen kliko dus ik kan niet uit vinden waar dat ding precies zit.

 • drecul:

  Ik lees net dat ze onderop zitten , moet toch niet zo moeilijk zijn.

 • Of je sodemietert alle zooi gewoon op straat. Zal de gemeente na verloop van tijd toch blij zijn dat de kliko’s niet netjes op een rij staan. De keuze is reuze. Groetjes maar weer.

 • drecul:

  Precies, die kliko laat je lekker in je schuur staan en je vuil gooi je in een anonieme vuilniszak. Bij de boom zoals we vroeger deden.

  Wel even er voor zorgen dat er geen adres gegevens in zitten.

 • drecul:

  Er wordt trouwens helemaal niets bespaard. Iemand op geenstijl schreef:

  Hetzelfde probleem speelde ook in Leiden. Harvester was aangeschaft als besparing. Gevolg van de scheve kliko’s was dat de gemeente Leiden een extra vuilnisman mee laat rijden met de ophaler. Deze moet alle kliko’s recht zetten.

  Geen besparing maar een middel om extra inkomsten te genereren d.m.v. boetes.

 • Ja, dat is wel duidelijk. Weten jullie trouwens hoeveel flitspalen Nederland telt? Ook zoiets!!

 • Patrick:

  Ik reager maar niet over de flitspalen, want dat is een ander onderwerp.
  Echter ik schrik wel van de velen onmilieu reacties. Dat ik een pot verf in de kliko heb gestop is stom. Dat had beter gemoeten. Hij moet apart ingeleverd worden net als je baterijen en ander milieu onvriendelijke dingen.
  Bij ons wordt zelfs het plastic apart opgehaald. Ik heb thuis dan ook 3 bakken staan. een groen bak, groen en tuin afval. Grijse bak, huishoudelijk troep, blauwe bak Plastic en kuststoffen. Als laatste een kleine emmer voor verfblikken en baterijen.
  Poef, wat een ruimte nemen ze in beslag.

 • O, en dat van die flitspalen, ook dat is een manier voor gemeenten om extra geld te genereren. En ja, tegenwoordig MOETEN we wel scheiden, en geen verf in de Kliko mikken(mij nog nooit gelukt trouwens. En Patrick, waar wonen jullie. Hier in Delft mag je alles zelf naar de afvalverwerking brengen.Geen gekleurde containers of emmers voor divers afval :0)

 • Patrick:

  Tja, het dorp heet Hoogkarspel.
  Wij hebben ook een afvalverwerking en gelukkig kan ik daar alles brengen. maar toch, er staan wel drie grote bakken in mijn achtertuin. Dus maar naar de gamma geweest en drie houten kisten eromheen gezet. Dat ziet tenminste een stuk leuker uit.
  Ik weet in purmerend, waar “Dirk Zijn” woont anders gaat.
  Wij waren collega’s, en werkten in purmerend. ik was vergeten papier aan de weg te zetten en wilde het papier daar in purmerend weg brengen bij de afvalverwerking. (Ik had zeer veel papier en karton)
  Dus niet hé. Papier heb ik maar naar Hoorn gebracht.

 • [...] Klikoterreur. De leugen over de klikochip [...]

 • bos:

  De chip zit achter de ronde dop aan de voorzijde van de kliko, deze er uit wippen met een schroevendraaier ,vervolgens het plaatje aan de achterzijde van deze dop eruit wippen en de ship ( is een zwart schijfje met opschrift JAMA )verwijderen.
  vijf minuten in de magnetron en in omgekeerde volgorde monteren en terug in de kliko plaatsen.

 • bos:

  De vijf minuten in de magnetron had ik van een eerder bericht over genomen maar dat is geen goed idee .
  de ships gaan smelten en dat gaat enorm stinken.
  gewoon uit de kliko halen en in de kliko deponeren

 • Dirk:

  Haha! Goeie tip, bos.

 • Dre:

  Nou dus niet zo’n goed idee de chip eruit halen nu wordt mijn container niet meer geleegd omdat hij niet is voorzien van een chip

 • Dirk:

  Meen je niet?!!!

Reageer

Archief