Klikoterreur. De leugen over de klikochip

Op twitter was #klikoterreur heeel even trending, in Purmerend. De gemeente Purmerend gaat boetes gaan uitdelen aan mensen die hun kliko niet keurig recht in de speciaal daarvoor bedoelde parkeervakken plaatst.  Als de kliko’s niet mooi in een rijtje staan, dan faalt het volautomatische systeem om het huisvuil in te zamelen. Dan worden er ook geen kosten bespaard, en daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen. Dat bij dit nieuwe systeem van inzamelen handhaving onmisbaar is, móét vooraf bekend zijn geweest. Dat is er excact de reden van dat elke kliko is voorzien van een chip. Toekomstige handhavers kunnen dan gemakkelijk achterhalen bij welk huisnummer een foutgeparkeerde kliko hoort. Alleen heeft de gemeente Purmerend dat er niet bij verteld toen de nieuwe kliko’s werden afgeleverd.

Over de chip is de nodige ophef geweest onder de inwoners van Purmerend. Burgers waren nogal achterdochtig, maar pikten uiteindelijk de uitleg van de gemeente. “Het is voor de gemeente van belang om te weten hoeveel containers er uitgezet zijn. Ook kunnen we (elke keer) tellen hoeveel containers we legen. Hierdoor kunnen we beter inschatten hoeveel afval we ophalen en kunnen we dus efficiënter werken” Ze vergaten voor het gemak maar even de echte reden te vertellen: de chip is nodig om de noodzakelijke handhaving mogelijk te maken. Openbaarheid van bestuur my ass!

Maar Purmerenders hoeven niet bang te zijn volgens manager Henk Westerneng van de afdeling handhaving en toezicht van Purmerend. “Mensen die hun kliko echt duidelijk verkeerd aanbieden, krijgen eerst twee waarschuwingen met darbij uitleg hoe het wel hoort. Bovendien moet je iemand bijna op heterdaad kunnen betrappen om juridisch in je recht te staan.” Maar na de leugen over de chip gelooft natuurlijk niemand de gemeente meer.

Ik ben heel benieuwd wat de rechter er van vindt. Hoe bewijs je dat iemand zijn bak bewust fout heeft geparkeerd? Hoe weet de handhaver dat niet dat je boze buurman of het rotjochie onderweg naar school je kliko heeft scheefgetrapt? Het intitatief van shocklog GeenStijl om een vacature te stellen voor een klikoduwer ondersteun ik daarom van harte. Al iemand gevonden, gasten?

Reageer

Archief